Masajul este o formă de terapie care se practică de secole în multe culturi. Este folosit pentru a trata o varietate de afecțiuni, cum ar fi durerile cronice, insomnia și stresul.
De fapt, cercetările sugerează că masajul poate fi un tratament eficient pentru anxietate și depresie. Dar de ce funcționează? Practicarea masajului exploatează procesul natural de vindecare al organismului.
*** ( la finalul acestui articol iti vom prezenta cele mai vandute aparate pentru masaj cervical )
Terapeuții de masaj folosesc diverse tehnici pentru a stimula fluxul sanguin în tot corpul, pentru a îmbunătăți circulația limfatică, pentru a ușura tensiunea și durerea musculară, pentru a descompune țesutul cicatricial și congestia din fascia (un strat subțire de țesut care înconjoară mușchii), pentru a reduce sentimentele de anxietate și depresie sau pur și simplu pentru a vă relaxa întreaga ființă cu ajutorul aromoterapiei. Iată un ghid pentru începători privind masajul terapeutic al spatelui, astfel încât să-l puteți încerca acasă!
Importanța masajului
Masajul poate fi un tratament excelent pentru multe afecțiuni, dar nu este întotdeauna posibil sau practic să mergeți la un terapeut. La domiciliu, puteți folosi tehnici de masaj pe dumneavoastră. Iată câteva sfaturi de la experți despre cum să practici masajul acasă!
-Începeți prin a vă masa picioarele și mâinile: aceste zone tind să fie mai sensibile decât alte părți ale corpului și vă vor permite să vă evaluați nivelul de confort în a fi atins.
-Încălzește-te cu un masaj blând al picioarelor înainte de a trece la alte părți ale corpului.
-Dacă aplicați o presiune prea puternică sau într-un mod inconfortabil, anunțați-vă partenerul și acesta își poate ajusta tehnica în consecință.
-Masajul ar trebui să fie plăcut și terapeutic, nu dureros; dacă începe să doară, oprește-te imediat.
Cum funcționează masajul?
Masajul funcționează la o varietate de niveluri. De exemplu, poate ajuta la ameliorarea durerii fizice și a tensiunii musculare. Terapeuții de masaj folosesc diverse tehnici pentru a stimula fluxul sanguin în tot corpul, pentru a îmbunătăți circulația limfatică și pentru a descompune țesutul cicatricial sau congestia în fascia.
S-a constatat, de asemenea, că masajul poate reduce sentimentele de anxietate și depresie prin declanșarea eliberării de serotonină în creier. Masajul crește, de asemenea, sentimentele de relaxare și de bunăstare prin reducerea nivelului hormonilor de stres - cunoscuți sub numele de cortizol - din organism; scăderea tensiunii arteriale; și reducerea ritmului cardiac.
Tehnici de masaj
Există patru tehnici principale de masaj care pot fi folosite pentru a trata diferite afecțiuni:
1. Masajul suedez - aceasta este o tehnică în care se aplică mișcări lungi și blânde pe tot corpul. Este conceput pentru a relaxa mușchii și pentru a crește circulația sângelui.
2. Masajul țesuturilor profunde - această tehnică implică o presiune mai intensă și mai concentrată asupra unor zone specifice de tensiune sau durere. Este adesea utilizată pentru dureri cronice, dureri post-exercițiu și întinderi musculare.
3. Terapia punctelor de declanșare - această tehnică folosește, de asemenea, o presiune concentrată, dar vizează în mod specific punctele din mușchi în care pare să se mențină tensiunea. Aceasta ajută la eliberarea tensiunii musculare în aceste puncte, precum și a altor noduri aferente din fascia din jurul fibrelor musculare.
4. Masajul thailandez - această tehnică este similară cu masajul suedez, cu excepția faptului că încorporează întinderi de tip yoga și exerciții de respirație profundă în amestec, ceea ce îl face să aibă un ritm mai lent decât masajul suedez și să fie mai relaxant în general.>>>.
Lovituri ușoare și ritmice
Cel mai important lucru de reținut atunci când încercați masajul spatelui este să folosiți mișcări ușoare și ritmice. Acest lucru va ajuta la relaxarea mușchilor și la eliberarea tensiunii din corp. În plus, este mult mai ușor pentru mâinile tale!
Începeți prin a sta în picioare sau a vă așeza confortabil lângă persoana care dorește un masaj. Așezați o mână pe omoplatul ei și începeți cu mișcări ușoare pe spate. Când ajungeți la capătul coloanei vertebrale, schimbați mâinile și reveniți din nou în sus. Asigurați-vă că nu apăsați prea tare - acest lucru poate provoca mai multă tensiune decât o eliberează!
Puteți încerca, de asemenea, să folosiți o mișcare circulară pe o zonă a spatelui pe rând, trecând prin patru cadrane: stânga sus (1), dreapta sus (2), stânga jos (3) și dreapta jos (4).
Presiunea degetelor
Una dintre cele mai populare tehnici de masaj se numește acupresură. Aceasta se bazează pe medicina tradițională chineză și folosește punctele de presiune ale degetelor pentru a redirecționa circulația chi-ului (sau a energiei).
Fiecare punct este legat de un anumit organ și de emoții, așa că este important să știți ce punct stimulați. Cele mai frecvente puncte de pe spate sunt situate în apropierea omoplaților și a coloanei vertebrale și fac parte din liniile rinichilor și ficatului
* De exemplu, dacă doriți să stimulați rinichii, veți folosi degetul mare pentru a apăsa la baza coloanei vertebrale, între omoplați. Acest lucru va crește fluxul de sânge în această zonă, precum și va oferi o ușurare pentru durerile din zona lombară.
* Dacă doriți să stimulați ficatul, folosiți două degete pentru a apăsa la baza coloanei vertebrale, chiar sub omoplați. Veți simți un punct sensibil când îl veți găsi; masați această zonă timp de aproximativ cinci minute.
Lovituri circulare și profunde
Elder (1990) a constatat că mișcările circulare și profunde sunt cele mai bune pentru spate. Aceste tipuri de lovituri pot fi folosite pentru a descompune țesutul cicatricial și congestia din fascia, pentru a îmbunătăți circulația limfei și pentru a stimula fluxul sanguin în tot corpul.
Întindere și îndoire
Primul pas este să vă întindeți și să vă îndoiți. Puteți face acest lucru stând drept pe un scaun, apoi aplecați-vă spre sol, menținând spatele cât mai drept posibil. Acest lucru vă va întinde coloana vertebrală. Apoi, aplecați-vă spre spate în timp ce vă îndoiți la genunchi, apoi aplecați-vă într-o parte în timp ce vă întindeți brațul deasupra capului, apoi schimbați partea. Aceste întinderi vor îmbunătăți circulația și vor elibera tensiunea.
În continuare, veți dori să vă puneți în patru labe, cu mâinile depărtate la lățimea umerilor și genunchii la aceeași lățime cu umerii. Apoi, veți dori să puneți o mână pe partea laterală a capului (fără a atinge fața) și o mână în zona opusă a șoldului. Mișcați-vă încet dintr-o parte în alta, într-o mișcare de arcuire, timp de aproximativ 10 secunde în fiecare direcție, înainte de a schimba mâinile (ținând acum ambele mâini). Repetați această mișcare timp de 5 minute în total, sau până când simțiți o eliberare a tensiunii din mușchi.
Acum este timpul pentru ceea ce unii terapeuți de masaj numesc "cele cinci mari". Cele cinci mari este atunci când masați principalele zone în care majoritatea oamenilor își depozitează durerile cronice: umerii, gâtul, partea inferioară a spatelui, zona superioară a pieptului și partea inferioară a spatelui.
Pentru fiecare zonă veți folosi puncte de presiune care corespund unor zone specifice de tensiune musculară. De exemplu, masarea mușchiului trapez va ajuta la eliberarea oricărei tensiuni stocate în zona superioară a spatelui și a gâtului după perioade lungi de stat jos sau aplecat deasupra unui birou sau a volanului în timpul prea multor ore petrecute la volan în fiecare zi.
Concluzie
Masajul este un instrument puternic pentru a inversa efectele negative ale stresului și tensiunii. Beneficiile masajului au fost recunoscute de multe culturi de secole. Este o formă de lucru corporal care folosește diverse tehnici de manipulare a țesuturilor moi pentru a crește circulația și a ajuta la eliberarea tensiunii musculare, ambele putând reduce durerea.
Terapia prin masaj nu este doar pentru sportivi sau pentru cei care au dureri. Există multe tehnici de masaj pentru diferite părți ale corpului. Dacă suferiți de dureri de gât sau de spate, sau pur și simplu doriți să vă relaxați, masajul terapeutic este pentru dumneavoastră.
Comentarii